AKÇAABAT'IN TARİHİ VİTRİNİ: ORTAMAHALLE

Trabzon'un ikinci büyük ilçesi olan Akçaabat, DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli yerleÅŸim
yerlerinden biridir.
Akçaabat, coÄŸrafi özellikleri bakımından Karadeniz Bölgesi'nin özelliklerini taşısa da yazları sıcak ve kurak; kışları ise ılıman olmasından dolayı Akdeniz iklimi özelliÄŸini göstermektedir. Bundan dolayı Akçaabat'ta zeytin, tütün, narenciye, çilek, kivi, gibi meyvelerin yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılmaktadır.
1998 tarihinde kentsel sit alanı olarak ilan edilen Ortamahalle, Akçaabat'ın yaÅŸayan tarihi mirasıdır. Ortamahalle, 19. yüzyıl Osmanlı döneminin mimari özelliklerini sergileyen evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, merdivenleri, duvarları ve çeÅŸmeleriyle tarihi karakterini günümüze kadar aktarabilmiÅŸ nadir bölgelerden biridir.
Ortamahalle'nin tarihi sokaklarında gezinirken sizi sevecen gözlerle bakınan Orta Mahalleliler ile hoÅŸ kokularını burnunuza çalan güller, karanfiller, ortancalar ve meyve aÄŸaçları karşılamaktadır.
Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin de izlerini taşıyan Ortamahalle Osmanlı konut mimarisinin tipik özelliklerini yansıtmaktadır. 120 tarihi evi ve restore edilen 8 konağıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı halindedir.
Ortamahalle'nin deÄŸerlerinden biri; geleneksel Ortamahalle evleridir. Bu evler; genellikle 2 veya 3 katlı, birbirine paralel ve manzaraya konumlandırılmışlardır. Evlerin planı genellikle iç sofalı plan tipindedir. Sofalar manzaraya açılmaktadır. Evlerin alt katında yaÅŸama mekanları, kiler, depo, servis alanları; üst katında ise yatak odaları yer almaktadır. Bölgenin ormanlıklarından kolayca temin edilebilen ahÅŸap, evlerin mimarisinin ana malzemesini oluÅŸturmuÅŸtur.
Ortamahalle'deki sit alanı içerisinde anıtsal mimarlık ve tarihi kültürlerin seçkin ürünlerinden olan St. Michael Kilisesi ve Åžapel yer almaktadır. St. Michael Kilisesi'nin Bizans Dönemi sonunda 12.- 13. yüzyılda yapıldığı düÅŸünülmektedir.
Bir dönem Rumlar tarafından kullanılan bu kilise, 1846 yılında onarılmış ve bölge halkı tarafından ev olarak kullanılmıştır. Yıllar boyunca halk, kiliseyi yapıya zarar vermeden ev olarak kullanmış ve tahrip olmasını bir nebze de olsa engellemiÅŸtir.
Akçaabat Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Kilise; içerisinde hem arkeolojik hem de etnografik eserleri barındıran Ortamahalle Müzesi haline getirilerek turizme kazandırılmıştır.
Ortamahalle'de bulunan bir diÄŸer tarihi yapı ise FevzipaÅŸa İlkokulu'dur. St. Michael Kilisesi'ne baÄŸlı olarak yapılan Kilise Okulu, 1893 yılında inÅŸa edilmiÅŸtir. Günümüzde halen ilkokul olarak kullanılmaktadır.
Bölgede konaklama, yöre ürünlerinin tanıtımı, yöresel lezzetleri tatma ve foto safari gibi farklı alternatifler de yer almaktadır.
Ortamahalle, konuklarına tabiat ile iç içe vakit geçirme fırsatını sunmaktadır. Dizi- film yapımcılarının, yöre sanatçılarının ve yerli - yabancı turistlerin ilk adreslerinden olan tarihi Ortamahalle, uzaktan bakıldığında adeta bir yaÄŸlı boya tabloyu andırmaktadır.
Ortamahalle'de Yeme - İçme, Konaklama Ve Sanatsal Faaliyetler
Akçaabat denilince elbette ki akla ilk gelen ÅŸeylerden bir tanesi, meÅŸhur Akçaabat Horonu'dur. UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alınan Akçaabat Horonu; figürleri ve yapılması zor hareketleri ile kültürel miras konumunda koruma altına alınmıştır.
Kültür, sanat ve turizmde ön plana çıkan Akçaabat Ortamahalle'de turizme kazandırılan yeme, içme, konaklama, oturma alanları ve hediyelik eÅŸyaların satıldığı pek çok mekan bulunmaktadır. Bunlar arasında Mehmet Efendi Konağı, KonaoÄŸlu Konağı, LermioÄŸlu Konağı ve Timurciler Konağı tarihi Ortamahalle evleri mimarisindeki orijinal konaklardan olup aslına uygun bir ÅŸekilde restore edilerek turizme kazandırılmıştır.
Ortamahalle Seyir Terası, Fi Cafe&Restaurant, Saray Köfte ( Akçaabat Köfte ) Balık Restaurant, Marina Restaurant, Akçaabat Körfez Restaurant gibi iÅŸletmeler ise bölgede bulunan diÄŸer yeme- içme mekanları arasında hizmet vermektedir.
Ünlü tiyatro oyuncusu Erol Günaydın'ın 1933 yılında doÄŸduÄŸu ev de Ortamahalle'de bulunmaktadır.
Akçaabat Belediyesi tarafından Akçaabat sahilinde Erol Günaydın sanat merkezi inÅŸa edilmiÅŸtir.
Akçaabat Ortamahalle Nerededir Ve Nasıl Gidilir ?
Trabzon'un ikinci büyük ilçesi olan ve pek çok tarihsel, kültürel mirasa ev sahipliÄŸi yapan Akçaabat ile Trabzon Havalimanı arası 15 km uzaklıktadır.
Akçaabat ilçesine ulaşım, trabzon araç kiralama hizmeti ile oldukça rahat ve kolay saÄŸlanmaktadır. Trabzon Havalimanı içerisindeki Trabzon Araç Kiralama ve Rent A Car Trabzon firmaları arasında Ecocar Araç Kiralama ÅŸirketinin Ecocar Filo ve Araç Kiralama hizmeti tercih edilmektedir.
Ecocar Araç Kiralama ÅŸirketinin güvenilir ve konforlu araçları; seyahatlerinizde Avis, Enterprise, Europcar, Budget ve Cande Rent A Car hizmetleri sunarak Trabzon Araç Kiralama sektörü içerisindeki kurumsal firmaların arasına ismini yazdırmış bulunmaktadır.
MüÅŸteri Hizmetleri 7/24;
0850 307 0850